Preses relīze: Rīgā apspriedīs Eiropas Savienības un Centrālāzijas attiecību nākotni.

23.11.2015. 09:06

30. novembrī Rīgā norisināsies starptautisks seminārs Centrālāzija – Eirāzijas sirds vai ģeogrāfisks termins?” kurā piedalīsies akadēmiķi un eksperti no Eiropas un Centrālāzijas valstīm, lai diskutētu un realizētu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā pieņemtos lēmumus attiecībā uz Centrālāzijas valstīm.

Prezidentūras laikā tika lemts, kā Eiropas Savienības dalībvalstis palīdzēs Centrālās Āzijas valstīm pretterorisma misijās, kā arī stiprinās sadarbību vairākās jomās, kā piemēram, ekonomikā, aizsardzībā un tiesiskumā. Semināra mērķis ir veicināt sadarbību Latvijas, Eiropas Savienības un Centrālāzijas valstu starpā šajos jautājumos. Tas ir īpaši svarīgi, jo sadarbība ar Kazahstānu, Tadžikistānu, Turkmenistānu, Kirgizstānu un Uzbekistānu, no kurām sastāv Centrālāzijas reģions, bija viena no Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē prioritātēm.

Semināra iniciatore Žaneta Ozoliņa uzver ka “Eiropas Savienība jau daudzu gadu garumā meklē optimālāko veidu kā īstenot tās stratēģiju attiecībām ar Centrālāzijas valstīm. Latvijas prezidentūrās ES Padomē laikā dalībvalstis pārskatīja pastāvošo strtatēģiju un piešķīra jaunu nozīmi savstarpējām attiecībām. Stratēģijas iedzīvināšana nav iespējama bez abu iesaistīto pušu interešu noskaidrošanas. Rīgā notiekošais starptautiskais seminārs piedāvā platformu ES un Centrālāzijas valstu viedokļu paušanai un domu apmaiņai par sadarbības formātiem ekonomikā, drošībā un pārvaldībā.”

Semināra laikā diskutēs arī par Eiropas Savienības perspektīvām sadarbībā ar Centrālāziju, vērtējot, cik daudzveidīga ir tās ārpolitika, vietējā un nacionālā valsts pārvalde reģionā un kādi ir izaicinājumi, kas sagaida valstu līderus Centrālāzijā – vai reģions spēs adaptēt atvērtu un demokrātisku pārvaldi, kuru redz Eiropas Savienība. Runātāju vidū būs Indijas bijušais vēstnieks Kazahstānā, Zviedrijā un Latvijā Ašoks Sadžanhars (Ashok Sajjanhar), kā arī Latvijas Republikas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un citi pieredzējuši nozares eksperti.

Seminārs norisināsies 30. novembrī viesnīcā “Avalon”, to organizē Latvijas Republikas Ārlietu ministrija sadarbībā ar Starptautisko Pētījumu Centru un Latvijas Transatlantisko organizāciju.

Informāciju sagatavoja:

Aivis Indāns